Kasvissyöjän ”rapujuhlat” – kotimaista artisokkaa nyt kaupoissa ja toreilla!

13775788_10157191957270385_2416864487642750201_n.jpg

(kuva: DeliVerde/Lindrothin puutarha)

Rapujuhlakausi on perinteisesti ollut ikävää aikaa kasvissyöjille- ja rapujuhlien järjestäjille. Mitä ihmettä kasvissyöjille voisi tarjota?

Vege!-kirjassa on aiheesta osio ”Kasvissyöjän rapujuhlat”, jossa juhlaruoaksi nostetaan  latva-artisokka. Näpertelysyömiseen isot tuontiartisokat ovat mahtava vaihtoehto ravuille (kirjasta löytyy muutaman dippikastikkeen ohjeet, jotka sopivat hyvin artisokille).

Varsinainen kesäherkku on kuitenkin kotimainen latva-artisokka, jonka myyntikausi on juuri alkanut.

Kotimaista laiva-artisokkaa pitäisi alkaa löytymään jo ainakin isompien kaupunkien toreilta. Lisäksi turkulaisen Lindrothin puutarhan artisokkia saa ainakin Helsingin Stockmannilla. Kotimaisen artisokan tuotanto on vielä vähäistä, joten pientä vaivaa voi joutua asiassa näkemään.

Kotimainen artisokka on pitkästä päivästämme johtuen erittäin aromikas, mutta myös tuontiartisokkia pienempi kooltaan.

Kotimaisen artisokan lehdissä on vähän, jos ollenkaan, syötävää. Paras tapa käsitellä niitä on leikata varsi lyhyeksi ja kuoria se. Sen jälkeen poistetaan kovat ulkolehdet. Sen jälkeen leikkaa kasvin terävät kärjet pois (1/4 – 1/3) ja leikkaa artisokka sitten puoliksi (jos kasvin ytimessä on nukkaa, poista se). Käsitelty artisokka pitää nopeasti laittaa sitruunalla terästettyyn veteen, jotta se ei tummu.

Esikäsitellyistä artisokista saa tehtyä aivan mitä vaan. Artisokan puolikkaat voi grillata (koosta riippuen joko ilman keittämistä, tai isommat nopeasti ryöpättynä). Grillatuista tai keitetyistä artisokansydämen puolikkaista saa tehtyä erinomaisen pastan tai ristoton.

Maukkaimmillaan kotimainen artisokka on mielestäni carpacciona, eli ohuina, raakoina viipaleina, sitruunanmehun, suolan ja hyvän oliiviöljyn kanssa. Lisämakua voi hakea oliivista tai kapriksesta tai jopa hienonnetusta punasipulista. Artisokan hentoa makua ei kuitenkaan kannata sotkea liikaa.

Yksi ajatus artikkelista “Kasvissyöjän ”rapujuhlat” – kotimaista artisokkaa nyt kaupoissa ja toreilla!”

  1. Artisokka on upea tarjottava. Roomassa keitin perinteisesti ja dippauksena öljy–sitruuna-seosta. Torilla kauppias sanoi, että artisokka pitää syödä ”puhtaana” ettei sen aromi häviä.
    Artisokan kaunis väri säilyy, kun hieroo sitruunaa katkaisukohtaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s